Πολλοί γονείς καθημερινά μου εκμυστηρεύονται με άγχος ότι τα παιδιά τους δεν θέλουν είτε δεν μπορούν να πιούν γάλα. Κατά την παιδική ηλικία είναι σημαντικό η διατροφή να διασφαλίζει στο παιδί όλα τα θρεπτικά συστατικά και τις θερμίδες τα οποία θα του διασφαλίσουν την σωστή ανάπτυξη και τη μέγιστη οστική πυκνότητα. Πολλές φορές οι παιδίατροι αναφέρουν ότι όταν το παιδί δεν πίνει γάλα κινδυνεύει να προσλαμβάνει λιγότερες θερμίδες, ασβέστιο, πρωτείνη και Βιταμίνη D.

Ευτυχώς, στο παρακάτω κείμενο θα ανακαλύψουμε εναλλακτικές οι οποίες θα διασφαλίσουν όλα τα παραπάνω στο παιδί μας μέσω τροφών φιλικών στα παιδιά!

Τα επιστημονικά δεδομένα αναφέρουν ότι τα παιδιά μεταξύ 2 έως 3 ετών χρειάζεται να πίνουν 2 κούπες γάλα ημερησίως ενώ τα 4 ετών παιδιά χρειάζεται να καταναλώνουν 2 ½ κούπες γάλα ανά ημέρα. Οι απαιτήσεις σε γάλα αυξάνονται με την ηλικία με τα 9χρονα παιδιά να χρειάζεται να καταναλώνουν 3 κούπες γάλα ανά ημέρα.

Εάν λοιπόν προσπαθείτε να πείσετε το παιδί σας να καταναλώνει γάλα δοκιμάστε τα παρακάτω:

  • Αναμείξτε γιαούρτι (τροφιμο ισοδύναμο του γάλακτος) με φρούτα & βρώμη προκειμένου να δημιουργήσετε ένα γευστικό smoothie.
  • Δημιουργήστε σπιτικές πίτσες με αραβικές πιτούλες, σάλτσα ντομάτας και κίτρινο τυρί
  • Αναμείξτε ανανά με cottage cheese και δημιουργήστε ενδιαφέροντα επιδόρπια για τα παιδιά.

Το γάλα μπορεί επίσης να γίνει αγαπημένο για τα παιδιά όταν προσθέσετε σε αυτό δημητριακά πρωινού, βρώμη με κομμάτα σοκολάτας ή κακάο!

Τι γίνεται όταν η κατανάλωση γάλακτος δεν είναι εφικτή?

Σε περιπτώσεις όπου εφαρμόζεται ένα αυστηρά χορτοφαγικό πλάνο διατροφής είτε σε περίπτωση αλλεργειών η κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος δεν είναι εφικτή. Θα σύστηνα λοιπόν οι γονείς να στραφούν σε φυτικής προέλευσης γάλατα (αμυγδάλου, καρύδας) τα οποία συνήθως έχουν πιο γλυκιά γεύση και είναι εύκολα ανεκτά από τα παιδιά. Επιπλέον, αξίζει να στραφείτε σε φυτικής προέλευσης γάλατα με προσθήκη ασβεστίου, πρωτείνης και Βιταμίνης D. Σε περιπτώσεις αλλεργειών στο αγελαδινό γάλα δεν θα πρότεινα την αντικατάσταση αυτού με κατσικίσιο γάλα μιάς και έχουν παρόμοιες πρωτείνες. Σε αυτές τις περιπτώσεις η γνώμη του παιδιάτρου είναι καθοριστική!

Τέλος, ίσως χρειαστεί να στραφείτε σε άλλες τροφές οι οποίες δεν ανήκουν στα γαλακτοκομικά όπως,

  • Ρίξτε μιά προσεκτική ματιά στα δημητριακά πρωινού στα οποία έχει γίνει προσθήκη ασβεστίου.
  • Καταναλώστε ψάρια, όπως ο σολωμός και η σαρδέλα, τα οποία είναι πλούσια σε ασβέστιο.
  • Ανακατέψτε λαχανίδα με φρούτα σε ένα χυμό, δεν θα καταλάβουν τη διαφορά στη γεύση!
  • Προσφέρετε στα παιδιά σας σαλάτα με πράσινα φυλλώδη λαχανικά ή χρησιμοποιήστε τα στο φαγητό!
  • Προσφέρετε τους μία χούφτα αμύγδαλα (μετά την ηλικία των 4 ετών)!
  • Αυξήστε τη συχνότητα μαγειρέματος λευκών και μαυρομάτικων φασολιών.

Μαριέττα Μαρκούση
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
MSc Αθλητική Διατροφή